Vriendendag 17 februari 2019

Geslaagde Vriendenmiddag.

Ruim vijftig mensen hebben zondag 17 februari de derde Vriendenmiddag bezocht. Aandachtig hebben ze geluisterd naar de interessante verhalen van veilingmeester Arne Bonsaksen en museummedewerker Caroline Schillemans. Sommigen gingen daarna zelf aan het werk tijdens een workshop door Ans van de Wiel-Verdiesen.

Arne Bonsaksen weet de luisteraars te boeien met afwisselende anekdotes over zijn ervaringen in het vak als taxateur en veilingmeester. Hij brengt onder de aandacht dat tegenwoordig vooral de oosterse (Indonesische) kunstvoorwerpen erg in trek zijn. Het Hollands antiek daarentegen is nauwelijks meer iets waard, zo constateert hij in de praktijk. Toch blijft hij van mening dat mensen goed moeten nadenken voor ze hun oude spullen voor een habbekrats via Marktplaats verkopen. “Als u twijfelt, stuur dan eerst een foto van uw voorwerp, wie weet kunnen we er via een veiling veel meer geld voor krijgen, ” aldus Bonsaksen. Wie wil kan ook in het najaar weer zijn geliefde voorwerp door Bonsaksen laten beoordelen tijdens de jaarlijkse taxatiedag in Museum Maassluis.

Caroline Schillemans vertelt over haar ervaringen in het eerste jaar als medewerker van Museum Maassluis. Zij spitst haar verhaal toe op de Maassluise kinderen, die naar het museum komen in het kader van het cultuurmenu. Aan de hand van een schilderij van Jeanne Bieruma-Oosting met kleurige vissen laat ze het publiek ervaren hoe ze ook basisschoolleerlingen hiervoor weet te interesseren. Door de kinderen een verhaal te laten bedenken bij het werk en dat henzelf ook te laten tekenen, zorgt zij ervoor dat de informatie beter beklijft. Caroline: “Mijn doel is de kinderen enthousiast te maken.”

De Maassluise kunstenares Ans van de Wiel-Verdiesen vertelt na de pauze over hoe je een gebalanceerde compositie kunt samenstellen. Daardoor geïnspireerd gaat een klein groepje liefhebbers aan de slag met schaar, papier en lijm om daarmee zelf een compositie te creëren. Ze kunnen kiezen uit enorme stapels (behang)papier in allerlei kleuren en patronen. Gelukkig is Ans gul met adviezen over belangrijke zaken als (rest)vorm, schaduw, licht- en donkercontrast en kijkrichting. Zo lukt het de creatieve vrienden in zeer korte tijd hun eigen, oorspronkelijke kunstcomposities te vervaardigen.

De rest van de aanwezigen genoot intussen van lekkere hapjes en drankjes, die door enkele trouwe vrienden waren klaargemaakt. En natuurlijk werd er volop gepraat en naar de vele kunstwerken in ons museum gekeken: werken van de onlangs overleden Manon Lith, de zeer diverse beelden van de Stadhuiskade en natuurlijk de expositie over de onderwaterwereld door Jeanne Bieruma-Oosting.

Hieronder kunt u nog wat sfeerfoto's bewonderen.

Unite Gallery Error: No gallery items found

Foto's: Jan Steehouwer