Kort na de opening van de tentoonstelling over de ambtsketen op 25 januari was er opnieuw de start van een nieuwe expositie., nu in de grote zaal. De titel is intrigerend : “Kuyper op de Korrel”.
Aan Kuyper, geboren in Maassluis, zijn al verschillende tentoonstellingen in het verleden gewijd. Kuyper is bekend geworden als een veelzijdig en invloedrijk staatsman in het begin van de 20ste eeuw. In de nieuwe versie is Kuyper vooral het voorwerp van spot, kunstzinnig verbeeld door één van de belangrijkste tekenaars uit die tijd, nl. Albert Hahn.
In zijn openingsspeech vertelde Pieter van Houten hoe belangrijk de rol van spotprenten in de vroege 20ste eeuw was. En eigenlijk is die rol nauwelijks veranderd: in één oogopslag ziet de lezer minstens drie dingen: de context van de tijd, de persoon en de boodschap van het moment.
De achterkleinzoon van Kuyper vertelde aan de talrijke aanwezige bezoekers iets over de bijzondere familie relaties waar de stad Groningen een belangrijke rol in speelde.
Naast de vele spotprenten is er ook veel tekst om te lezen. Het zou leuk zijn als er op enig moment een rondleiding zou zijn met een gesproken toelichting op de getoonde prenten over een stadgenoot die ook in Maassluis veel gemengde gevoelens opriep.
Spotprenten geven ruimte aan kritiek, maar genereren - zeker na zoveel jaren tijd - ook een glimlach.