Excursie Rembrandt en het Mauritshuis en Erwin Olaf

Donderdag 18 april was de voorjaarsexcursie van de Vrienden. Dit keer ging de bus naar het Mauritshuis in Den Haag voor de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Dit in het kader van de 350e sterfdag van Nederlands bekendste kunstschilder. Omdat het museum ons geen rondleiding kon aanbieden was er een boekje gemaakt met een beschrijving van alle 18 schilderijen die te zien zijn en oorspronkelijk aan Rembrandt zijn toegeschreven en die het Mauritshuis in bezit heeft. Echter na grondig onderzoek blijken er 11 een echte Rembrandt te zijn. 5 schilderijen zijn inmiddels definitief aan zijn leerlingen toegewezen en 2 worden grondig onderzocht ná deze tentoonstelling.
Na aankomst bij het Mauritshuis ging het meteen naar de Brasserie van het museum waar een kopje koffie met appelgebak klaarstond. Hierna kon eenieder op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken. Maar ook werden de schilderijen van andere schilders bewonderd. Bekend hiervan zijn “het meisje met de parel” van Johannes Vermeer, “het puttertje” van Carel Fabricius, “de stier” van Paulus Potter en nog vele anderen.
In de middag was het goed toeven rond het museum, het weer was immers geweldig. Velen namen van de gelegenheid gebruik om op een terrasje de lunch te nuttigen.
Om 2 uur vertrok de bus weer om naar het Gemeentemuseum te gaan. Hier was de tentoonstelling van Erwin Olaf, die dit jaar 60 jaar wordt. Een indrukwekkend overzicht van zijn foto’s vanaf 2000 tot heden, waaronder de portretten van de Koninklijke familie.
Voor diegenen die nog energie over hadden kon een bezoek aan de naast het Gemeentemuseum gelegen Fotomuseum worden gebracht. Hier was een overzichtstentoonstelling te zien van al het werk van Erwin Olaf.
Om halfvijf stond de bus klaar om iedereen weer naar Maassluis te brengen. Mede door het prachtige weer, maar ook door de mooie tentoonstellingen hebben alle deelnemers genoten van deze dag uit.

Zie hieronder enkele foto's.

Foto's Nanny Tuit, Marja Kroonenburg en Laurens Blom