Activiteiten
Op zondag 2 februari werd in Museum Maassluis de jaarlijkse Vriendenmiddag georganiseerd.
Op deze middag willen we iets extra’s doen voor de Vrienden, waarbij we ‘kijken en luisteren’ proberen te combineren met actief bezig zijn.
Het luisteren en kijken had als thema de ‘Hondsdagen’, dit naar aanleiding van de expositie met werken van Niels Smits van Burgst in de Tuinzaal.
We zijn dan ook heel blij dat Niels zelf aanwezig was om ons mee te nemen in zijn belevingswereld. Na een korte inleiding vol nuances over: wie ben ik en waarom doe ik dit nu, was er ruim voldoende tijd om vragen te stellen, waar dan ook enthousiast gebruik van werd gemaakt.
Naast de tentoonstelling in de Tuinzaal was er in het De Vries kabinet de expositie ‘Maassluis als nieuwe inspiratiebron’ te bewonderen met werk van Adam Hoogendijk.
De kunstenaar zelf was eveneens aanwezig, zodat de Vrienden in de gelegenheid waren om ook met hem van gedachten te wisselen over zijn kunstwerken.
Na de pauze moesten de Vrienden zelf aan de bak bij het beantwoorden van de vragen van de KunstQuiz, samengesteld en gepresenteerd door Laurens Blom, met als prijs twee vrijkaarten voor deelname aan de voorjaars of de najaars excursie.
Op 25 uiteenlopende onderwerpen uit de wereld van de kunst moest er na het zien van een afbeelding met korte inleiding het juiste antwoord gegeven worden.
Het viel al met al niet mee om de juiste antwoorden te geven gezien het feit dat de winnares Hanneke van der Plaaats 15 van de 25 vragen goed beantwoord had. Zoals vaak het geval is weten we heel veel, maar om dan het exacte antwoord te geven is dan toch lastig.
Na de KunstQuiz was er nog ruimschoots de tijd om onder het genot van een drankje en een hapje (met dank aan Janny en Lenie) na te praten.
Al met al kunnen we zeggen dat de inbreng van de aanwezige Vrienden zowel tijdens de presentatie door Niels Smits van Burgst als tijdens de KunstQuiz er mede toe hebben bijgedragen dat deze Vriendenmiddag een succes was.
Victor Knippenberg
foto's: Lelia van der Tak en Laurens Blom
De Vrienden op bezoek bij de familie Toorop
Al vroeg in de morgen van donderdagochtend 10 oktober stond een groep mensen klaar om met de bus naar Alkmaar te gaan. Deze Vrienden hadden zich reeds ingelezen dankzij de uitgebreide informatie die vooraf geleverd was, zodat er op de heenweg al volop verwachtingen en wetenswaardigheden werden uitgewisseld. Na een soepel verlopen reis, waarbij de buschauffeur een waar talent bleek in het omzeilen van de meeste files, kwamen we aan op onze bestemming: het Stedelijk Museum in het historische centrum van Alkmaar. Daar werden we welkom geheten met koffie en diverse soorten gebak. Na de koffie namen de klaarstaande museumgidsen de drie groepen mee om ons door de speciale tentoonstelling over De Toorop Dynastie en de Bergense School te leiden. Dankzij de kennis en kunde van deze drie enthousiaste dames zijn wij heel veel wijzer geworden over het wel en wee van de schilders Jan Toorop, zijn dochter Charley en haar zoon Edgar Fernhout. De oeuvres van deze drie kunstenaars weerspiegelen de ontwikkeling van de moderne kunst: van de realistische en symbolistische kunst van het einde van de 19e eeuw (Jan) via het neorealisme van de jaren ’30 (Charley) naar de abstracte kunst van de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw (Edgar).
Na de informatieve rondleiding kon de rest van het museum bezocht worden en kon er geluncht worden. Na de lunch stond een korte wandeling door de historische binnenstad op het programma waarbij we onder andere het Stadhuis, het Hof van Sonoy, de Vismarkt, het Huis met de Kogel en de Waag konden bekijken. De weergoden waren ons goed gezind want tijdens de wandeling bleef het gelukkig droog! De mensen die niet mee gingen met de stadwandeling zijn teruggegaan naar het museum om daar de interactieve tentoonstelling over De Gouden Eeuw en het Beleg van Alkmaar te bewonderen.
Tenslotte brachten we met elkaar een bezoek aan de Grote of St. Laurenskerk, bekend om maar liefst twee wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. De organist leidde ons rond en gaf uitleg over de beide orgels. Als kers op de taart trakteerde hij ons op twee werken van Bach en werd duidelijk waarom het Grote Orgel onlangs nog door de Volkskrant tot ‘klankkleurenwonder’ werd bestempeld.
Nagenietend van de vele indrukken werd de terugreis aanvaard, die dankzij allerlei hapjes en drankjes in de bus voorbij vloog. We kunnen dan ook opnieuw terug kijken op een geslaagde excursie en we zien halsreikend uit naar het voorjaar. Wat de bestemming dan wordt, is nog een verrassing, dus houd onze Vriendenbrief in de gaten!
Namens het Excursieteam,
Nanny Tuit
Foto's Laurens Blom
Op donderdag 3 oktober werden tussen 10.30 en 15.30 uur kunstvoorwerpen getaxeerd in het Museum Maassluis, Zuiddijk 16 Maassluis. Er kwamen 50 bezoekers uit Maassluis, maar ook uit de regio, om hun sieraden, klokken, zilveren bestek, aardewerk en porselein, schilderijen en antieke voorwerpen te laten beoordelen door de heer Arne Bonsaksen van het Vendu Notarishuis uit Rotterdam. De kwaliteit van de aangeboden voorwerpen was wisselend: ‘charmant, Blokkerkwaliteit, een schilderij gemaakt door een goede amateur’, maar ook ‘dit is bijzonder!’.
Bijzonder waren een grote koperen vaas, een chinees wandbord en een pentekening van de Groote kerk van Maassluis. Veel deelnemers gingen met een glimlach de deur uit; anderen vroegen zich af: zal ik dit stuk nu wel of niet laten veilen? Een aantal voorwerpen werden aan de taxateur overgedragen en komen in november op de veiling van het Vendu Notarishuis aan de Kipstraat 54 te Rotterdam.
Het was weer een succesvolle en een gezellige dag in Museum Maassluis, waar nog t/m 17 november 2019 de tentoonstelling ‘Getekend Harry van der Woerd’ te bewonderen is en vanaf 26 oktober de tentoonstelling ‘Hondsdagen/Dogdays’. De schilder Niels Smits van Burgst (Maassluis, 1970) laat u in ‘Hondsdagen’ nog even nagenieten van de zomer.
Marianne Soors.
Hieronder vindt u wat foto's van die dag.
Foto's Laurens Blom
Het 50 jarig jubileum van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis (VVMM) is tijdens een feestelijke bijeenkomst op zondag 2 juni bekroond met de uitreiking van de Marnix van St. Aldegonde-plaquette door cultuurwethouder Corine Bronsveld. Namens het college van burgemeester en wethouders overhandigde zij de plaquette met een fraaie oorkonde aan VVMM-voorzitter Victor Knippenberg.
De plaquette is de hoogste gemeentelijke onderscheiding voor organisaties die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor Maassluis. “ Dankzij de jarenlange inzet en loyaliteit van heel veel vrijwilligers is het museum uitgegroeid tot een prachtige plek waar kunst en historie vloeiend in elkaar overgaan. Dankzij de inzet van de VVMM heeft Museum Maassluis zich in de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen tot een levendige ontmoetingsplaats voor jong en oud. Plezier beleven aan kunst en cultuur staat centraal. Cultuureducatie en participatie zijn sleutelwoorden “, zo prees de wethouder Bronsveld de VVMM voor alle inspanningen en activiteiten van de afgelopen jaren.
Stadsdichter Jelle Ravestein heeft voor de jubilerende VVMM een speciaal voor deze gelegenheid een ‘ode’ geschreven. Hij eindigde met de woorden: “Vijftig jaren vriendschap, wie kan dat zeggen? Wie is zo gezegend? Vrienden van het Museum Maassluis! Vrienden voor het leven, voor altijd. Vrienden, heel veel dank namens onze stad.” Lees hier het hele gedicht.
Geschiedenis
Al in 1967 vormde zich een eerste voorlopig bestuur van de vriendenvereniging van het toenmalige Gemeentemuseum. In 1969 kreeg dit bestuur een definitieve status. Het bestuur stond indertijd een ‘open’ museum voor ogen: “ Niet een plaats waar Kunst met een grote K deftig is opgehangen, maar een levend centrum opgezet in een geest die kenmerkend is voor een progressief kunstbeleid”.
De VVMM begon indertijd met 70 leden, nu kan de vereniging bogen op meer dan 400 leden. De leden krijgen uitnodigingen voor activiteiten in het Museum Maassluis, zoals openingen van exposities en de jaarlijkse taxatiedag. Daarnaast organiseert de VVMM twee keer per jaar een excursie naar andere musea in het land.
Hieronder ziet u foto's van het jubileum.
Foto's Laurens Blom en Jelle Ravestein
Donderdag 18 april was de voorjaarsexcursie van de Vrienden. Dit keer ging de bus naar het Mauritshuis in Den Haag voor de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Dit in het kader van de 350e sterfdag van Nederlands bekendste kunstschilder. Omdat het museum ons geen rondleiding kon aanbieden was er een boekje gemaakt met een beschrijving van alle 18 schilderijen die te zien zijn en oorspronkelijk aan Rembrandt zijn toegeschreven en die het Mauritshuis in bezit heeft. Echter na grondig onderzoek blijken er 11 een echte Rembrandt te zijn. 5 schilderijen zijn inmiddels definitief aan zijn leerlingen toegewezen en 2 worden grondig onderzocht ná deze tentoonstelling.
Na aankomst bij het Mauritshuis ging het meteen naar de Brasserie van het museum waar een kopje koffie met appelgebak klaarstond. Hierna kon eenieder op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken. Maar ook werden de schilderijen van andere schilders bewonderd. Bekend hiervan zijn “het meisje met de parel” van Johannes Vermeer, “het puttertje” van Carel Fabricius, “de stier” van Paulus Potter en nog vele anderen.
In de middag was het goed toeven rond het museum, het weer was immers geweldig. Velen namen van de gelegenheid gebruik om op een terrasje de lunch te nuttigen.
Om 2 uur vertrok de bus weer om naar het Gemeentemuseum te gaan. Hier was de tentoonstelling van Erwin Olaf, die dit jaar 60 jaar wordt. Een indrukwekkend overzicht van zijn foto’s vanaf 2000 tot heden, waaronder de portretten van de Koninklijke familie.
Voor diegenen die nog energie over hadden kon een bezoek aan de naast het Gemeentemuseum gelegen Fotomuseum worden gebracht. Hier was een overzichtstentoonstelling te zien van al het werk van Erwin Olaf.
Om halfvijf stond de bus klaar om iedereen weer naar Maassluis te brengen. Mede door het prachtige weer, maar ook door de mooie tentoonstellingen hebben alle deelnemers genoten van deze dag uit.
Zie hieronder enkele foto's.
Foto's Nanny Tuit, Marja Kroonenburg en Laurens Blom
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2020.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2019.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2018.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2018.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2017.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2016.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2016.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2015.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2015.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2014.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2013.