Onmisbare vrijwilligers

Vrijwilligersvacatures:

Bestuursleden voor Museum Maassluis

Museum Maassluis is samen met haar partners, de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis, zich aan het oriënteren op de toekomst en hun onderlinge samenwerking. Er is een visiedocument op gesteld, ‘Een goed bewaard geheim’, wat een inspiratiebron en goede basis vormt voor een nieuw op te stellen beleid voor de komende jaren. Om vernieuwende en solide beleidsplannen te maken naar aanleiding van ‘Een goed bewaard geheim’ én deze uit te voeren heeft Museum Maassluis behoefte aan versterking van haar bestuur. Daarom zoekt Museum Maassluis een aantal energieke en enthousiaste bestuursleden.


Over het Museum Maassluis

Museum Maassluis is een klein maar sfeervol museum in het hart van Maassluis waar kunst en historie samenkomen. Het museum is acht jaar geleden ontstaan door Gemeentemuseum Maassluis te verzelfstandigen tot de Stichting Museum Maassluis. De stichting stelt zich tot doel de historische- en de kunstverzameling van de stad Maassluis te beheren, te behouden, selectief uit te breiden en deze voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten en te presenteren. Zo ontwikkelt en verzorgt het museum bijvoorbeeld diverse educatieve lessen met betrekking tot cultuureducatie en kunstzinnige vorming voor scholieren. Daarnaast wil het museum zich in nauwe samenwerking met de Historische Vereniging Maassluis ontwikkelen tot een kenniscentrum voor de Maassluise historie en kunst.

Het museum wil fungeren als een platform voor kunst en cultuur in Maassluis en biedt daarom een podium voor lokale kunstenaars, regionale kunst en particuliere collecties. Hiervoor werkt ze nadrukkelijk samen met diverse Maassluise culturele organisaties, zoals de Historische Vereniging Maassluis en Stichting Maassluise Kunstenaars, maar ook onderwijsinstellingen binnen de gemeente.

De activiteiten van het museum sluiten nadrukkelijk aan op de toeristische en recreatieve uitingen van de gemeente Maassluis en haar ondernemers. Museum Maassluis vertegenwoordigt de identiteit van Maassluis. Dat doet ze niet alleen door terug te grijpen op het verleden maar ook een ontmoetingsplaats te zijn met actuele thema’s en de huidige identiteit van deze mooie havenstad.

De organisatie

De organisatie van het museum bestaat uit 2 vaste part-time medewerkers; een conservator en een educator, en 50 vrijwilligers die in wisselende teams uitvoering geven aan diverse werkzaamheden. De conservator is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de collecties, voor de financiën en de personele zaken. De educator voor de educatie en de tentoonstellingen, voor de communicatie en de marketing. Beide sturen de teams van vrijwilligers aan en werken nauw samen in het tot stand brengen van de tentoonstellingen.

Het bestuur

Het huidige bestuur van Stichting Museum Maassluis bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester en drie algemeen bestuursleden die tevens bestuurslid zijn bij een samenwerkingspartner van het museum (Vrienden van Museum Maassluis, Historische Vereniging Maassluis en Stichting Maassluise Kunstenaars). De rol van het bestuur is het maken van beleidsplannen en deze uitzetten op hoofdlijnen, relaties leggen en onderhouden met de subsidieverleners, mogelijke donateurs en samenwerkingspartners. Ieder bestuurslid is ambassadeur van Museum Maassluis. Het bestuur vergadert in beginsel 8 tot 10 keer per jaar.


Bestuursleden gezocht:

Vanwege het vertrek van twee bestuursleden en voor het versterken van het huidige bestuur is Museum Maassluis op zoek naar drie algemene bestuursleden die zich actief willen inzetten voor een nóg mooiere toekomst van het museum. De organisatie maakt hiervoor graag gebruik van expertise op het terrein van bijvoorbeeld cultuur, onderwijs, financiën of marketing.

Inmiddels enthousiast geworden en wilt u zich samen met het bestuur inzetten om Museum Maassluis verder te ontwikkelen?
Neem dan contact op met voorzitter Hans Ploeg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  Schermafbeelding 2020 05 06 om 15.58.41

––––––––––––––––––––––––

Enthousiaste baliemedewerker


Museum Maassluis is op zoek naar enthousiaste baliemedewerkers!
Museum Maassluis is van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend. Op deze dagen hebben de baliemedewerkers dan ook baliedienst.

Een dienst van een baliemedewerker bestaat onder andere uit: Het openen van het museum, de vlag en het bord buiten zetten, de tentoonstellingszalen verlichten en controleren, koffie en thee klaarzetten voor gasten (en natuurlijk voor uzelf!), het beheren van de kassa en bezoekers informeren over de collectie en de huidige tentoonstellingen, en de bezoeker wegwijs maken in het museum! 
Een baliedienst wordt ten alle tijden uitgevoerd door 2 vrijwilligers, u zit dus nooit alleen! 
We zijn op zoek naar oproepkrachten, maar ook naar krachten die op vaste momenten het balieteam kunnen komen versterken.
Bijvoorbeeld 1 keer (of meerdere keren) per week, 1 keer per 2 weken of 1 keer per maand. 
Het rooster wordt ver vooruit gepland, en vakantie, vrije dagen is nooit een probleem, en kunt u ruim van te voren aangeven. 

  • Lijkt het u het leuk om mensen te verwelkomen en wegwijs te maken in het museum? 
  • Bent u praktisch ingesteld en zet u graag uw beste beentje voor? 
  • Lijkt het u leuk om deel uit te maken van een hechte groep vrijwilligers die zich inzetten voor het museum?
  • Bent u bij voorkeur voor langere tijd op oproepbasis of op een vast moment beschikbaar?

Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. u kunt hem een e-mail sturen of telefonisch benaderen via 010 – 5913813.

Registrator

Museum Maassluis zoekt een registrator!

Heeft het u altijd al leuk geleken eens in de collectie van Museum Maassluis te neuzen?
Als registrator krijgt u als eerste de nieuwe aanwinsten van Museum Maassluis te zien!
Het is uw taak het object of document te bestuderen en een beschrijving te maken van wat u ziet.
Deze beschrijving komt in het registratiesysteem van het museum, waardoor wij zoveel mogelijk informatie kunnen verzamelen over onze collectie.
Heel nuttig werk voor het museum!

Bent u:

  • Zorgvuldig en beheerst u de Nederlandse taal goed?
  • Enigszins handig met computers?
  • Geïnteresseerd in geschiedenis, en weet u wat van Maassluis?
  • Beschikbaar op dinsdagochtend van ongeveer 09.45 uur tot 13.00 uur?

En lijkt het u leuk om zich in te zetten voor Museum Maassluis en haar collectie?
Op dinsdagochtend zijn er nog veel meer vrijwilligers aanwezig in het museum. We starten de dag met een gezamelijke kop koffie of thee en gaan dan aan de slag!
U werkt samen, zodat u kunt overleggen als u er niet uit komt, maar natuurlijk ook voor de gezelligheid. 

Interesse? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. u kunt hem een e-mail sturen of telefonisch benaderen via 010 – 5913813.

 

Pieter van Houten (conservator Museum Maassluis) stuurt de plusminus 50 vrijwilligers aan die de meest uiteenlopende werkzaamheden verrichten in en voor het museum. Van het registreren, conserveren, inrichten, klussen, baliewerkzaamheden tot en met het up to date houden van de ICT, fotograferen, bezoekers rondleiden, ondersteunen bij educatie, schoonmaken, administratief werk, de tuin mooi houden en... nog veel meer. Zonder deze vrijwilligers zou het museum niet kunnen bestaan!

Misschien is vrijwilligerswerk in het museum ook wel wat voor u. Heeft u interesse om daadwerkelijk leuk en leerzaam vrijwilligerswerk te doen en met je neus bovenop de historie van Maassluis en de kunst te staan: informeer naar de mogelijkheden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De grote verbouwing

In november 2013 ging de deur van het museum op slot voor een ingrijpende verbouwing. De vrijwilligers verrichten voorbereidende werkzaamheden waarna de vaklieden aan de slag gingen. Daarna stroopten de vrijwilligers opnieuw de mouwen op en werkten zij een waslijst aan grote en kleine klussen weg. Ondertussen hielpen zij ook bij het zoeken naar voorwerpen en kunstobjecten in het depot die bestemd waren voor de nieuwe exposities en presentaties. Verder werd er nog volop geschuurd en geschilderd, opgeruimd en schoongemaakt maar ook moest er de nodige aandacht worden besteed aan de automatisering, de nieuwe planning voor baliediensten en vroeg de tuin opnieuw aandacht.