\\ Hondsdagen - Dogsdays

Nu de herfst is ingetreden, verlangen we allen terug naar de zomer. Zodra u de nieuwe tentoonstelling "Hondsdagen - Dogdays" in Museum Maassluis binnenstapt waant u zich weer even terug op vakantie. 
In de schilderijen van Niels Smits van Burgst (Maassluis, 1970) zijn de dagen van permanente vrijetijd aangebroken.Met een zwierige verftoets schetst de schilder ons beelden van avonturen, geurend naar zomer en zomerse loomheid.

We kennen Smits van Burgst vooral om zijn verbeelding van zwelgpartijen met hangende jongeren in hotels en in huiskamers. In recenter werk is het lamp- en flitslicht vervangen door direct zonlicht. De schilder neemt ons mee naar buiten: de bergen in, naar een zwemmeer of camping. In de schilderijen voel je de spanning voor wat komen gaat maar de figuren lijken niet in staat zich los te maken uit hun huidige situatie. Elke activiteit wordt lamgeslagen door het zonlicht.

De tentoonstelling ‘Hondsdagen’ verleidt je om je mee te laten slepen in loomheid op een lange zomerdag. Tegelijkertijd wijdt ook Galerie Ritsart een expositie aan Niels’ zonnige schilderijen.

Niels Smits van Burgst, is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te ‘s-Gravenhage in 1993. Zijn schilderijen werden geëxposeerd in Amsterdam, Berlijn, Brussel en New York, vele andere steden in Europa en zijn opgenomen in diverse nationale en internationale collecties.

meer informatie: www.SvanB.nl
Ritsart Gallery, Maassluis: www.ritsart.com
Galerie de Twee Pauwen, Den Haag: www.detweepauwen.nl

\\ Maassluis als nieuwe inspiratiebron

Poster klein

Adam Hoogendijk werd in de buurt van Maassluis geboren, namelijk in Rotterdam. Als kind keek hij de kunst af bij zijn vader, een talentvolle amateurschilder uit een groot artistiek gezin.
Pas op latere leeftijd kreeg Adam tijd om meer te gaan schilderen en ontwikkelde hij zich autodidactisch tot een veelzijdig aquarellist.

Zijn grootste inspiratie is de wonderlijke pracht en sfeer van de natuur. Na een tijd in Veenendaal te hebben gewoond, en een eigen galerie te hebben gehad in Scherpenzeel verhuist Adam in 2014 naar Maassluis, naar een woning aan de Nieuwe Waterweg.


Het unieke uitzicht, de schitterende luchten, het water en de bedrijvigheid van Maassluis inspireren hem tot een nieuwe reeks aquarellen. In pittige kleuren zet hij de stad en vooral haar waterleven in de verf.

Een selectie van de werken die hij vooral in en rondom Maassluis heeft gemaakt zijn te zien in de tentoonstelling "Maassluis als nieuwe inspiratiebron".

De tentoonstelling is te zien van 11 januari tot en met 5 april 2020.

 

Als u naast de tentoonstelling in Maassluis ook in ander werk de ontwikkeling van Adam wilt volgen dan is een bezoekje aan zijn website misschien de moeite waard. Adam Hoogendijk hoopt zich in ieder geval nog vele jaren enthousiast schilderend in zijn omgeving te mogen verdiepen.