Exposities geweest
\\ TIEN
10-2-2023
Het Gemeentemuseum, ooit begonnen als gemeentelijke oudheidskamer in 1933, ging per 1 januari 2013 zelfstandig verder als Museum Maassluis. De verzelfstandiging volgde op de oprichting van de Stichting Museum Maassluis in december 2012.
Nu, tien jaar later, kijken we terug op mooie tentoonstellingen en talrijke activiteiten. Deze werden mogelijk gemaakt door de medewerkers in samenwerking met onze vrijwilligers! Met veel enthousiasme zetten de vrijwilligers zich in om de balie te bemannen, te ondersteunen bij het inventariseren en onderhouden van de museumobjecten, en ondersteunen zij bij het inrichten van tentoonstellingen en het begeleiden van schoolgroepen en activiteiten.
Zonder de museumvrijwilligers is er geen Museum Maassluis! Datzelfde geldt voor de jubileumtentoonstelling TIEN. De museum- vrijwilligers hebben van start tot finish heel veel werkzaamheden verricht om deze expositie mogelijk te maken.
Tien werkgroepen hebben tien onderwerpen uitgewerkt. De onderwerpen, elk met een eigen identiteit, vormen tentoonstelling TIEN. De expositie gaat niet alleen over tien jaar Stichting Museum Maassluis, maar vooral ook over de stad Maassluis, het werkterrein van het museum. En het getal tien komt u in deze zaal overal tegen.
TIEN is een bijzondere, feestelijke tentoonstelling geworden.
Wij hopen dat u aan het bezoeken ervan net zoveel plezier beleeft als wij aan het maken!
De tentoonstelling TIEN is te bewonderen vanaf 11 februari a.s.
\\ ONTMOETINGEN - BIS
31-1-2023
Van 1 oktober 2022 t/m 29 januari 2023 was in Museum Maassluis de tentoonstelling \\ ONTMOETINGEN - BIS te bezichtigen. De tentoonstelling liet het creatieve resultaat zien van kunstenaars uit Maassluis én Schiedam die in duo’s een samenwerking waren aangegaan. Zij hebben bijzondere en inspirerende ontmoetingen gehad!
De aan deze tentoonstelling deelnemende kunstenaars zijn aangesloten bij de Stichting Maassluise Kunstenaars en bij Stichting KunstWerkt in Schiedam. De kunstenaars, uit verschillende disciplines, zijn door curator Friedie Kloen in 13 duo’s samengebracht. Zij hebben elkaar geïnspireerd met een zelfgekozen thema, elkaars werk of een ander thema. Bijzonder is dat zij elkaar vooraf vaak niet kenden.
Deze expositie was deels eerder dat jaar te zien bij KunstWerkt in Schiedam. Nu tonen dezelfde duo’s en volgens dezelfde opzet de resultaten van hun ontmoetingen in Museum Maassluis. Veel duo’s hebben speciaal voor deze expositie opnieuw contact gezocht en gezamenlijk nieuw werk gemaakt voor deze bijzondere ‘Ontmoetingen’ in Maassluis.
Laat u verrassen door de diversiteit aan kunstwerken!
De opening viel tevens tegelijk met de start van de ‘Maand van de Ontmoeting’ die in Maassluis in de maand oktober plaatsvond. Tijdens deze maand waren er in Museum Maassluis ook allerlei andere activiteiten met datzelfde thema, zoals workshops, lezingen en rondleidingen.
Tijdens een van deze activiteiten vertelden kunstenaars over hun ontmoetingen.
Op zaterdag 12 november spraken tegen de 40 deelnemende Maassluise Kunstenaars, kunstenaars van KunstWerkt en andere bezoekers in Museum Maassluis over de expositie ONTMOETINGEN - BIS. De activiteit stond onder leiding van Cilia Batenburg. Zij liet de kunstenaars op een serieuze maar evengoed amusante manier vertellen over hun werk en hoe zij de samenwerking binnen hun koppel hadden ervaren (de kunstwerken in de expositie zijn als gezamenlijk werk tot stand gekomen).
Cilia gaf iedereen een kaartje met de tekst “Wat is voor jou de definitie van Ontmoeten?” met het verzoek om aan de lege zijde een reactie te schrijven. Daarna werden de kaartjes een paar keer doorgegeven, zodat niemand haar of zijn eigen tekst had. Vervolgens vroeg Cilia aan een aantal mensen wat er op het kaartje als antwoord stond en werd daarop ingehaakt. Daarbij kwamen reacties naar voren als “je leven verrijken, je blik verruimen, elkaar echt begrijpen” en ook een paar keer de opmerking: “(ont) moeten klinkt als dwang maar zo voelde het helemaal niet”.
Aansluitend vroeg Cilia de kunstenaars hoe de nieuwe samenwerking was bevallen en of en hoe dat tot nieuwe kunstwerken had geleid (de kunstwerken zijn deels eerder geëxposeerd in Schiedam). Dat bleek opnieuw een positieve ervaring met soms nieuw werk of een specifieke bijdrage aan workshops en lezingen bij deze expositie, mede in het kader van de Maand van de Ontmoetingen. Na de geslaagde bijeenkomst was er nog een borrel om elkaar verder te bevragen en ontmoeten. De expositie was tot 29 januari 2023 te bezoeken.
Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
\\ Schilderen aan het Scheur
23-11-2022
Maassluise Kunstenaar Bikkel Artist, één van de winnaars van de vijf stimuleringsprijzen van de Waterweg Cultuurprijs 2021, organiseerde deze zomer vier activiteiten rondom haar programma ‘Schilderen aan het Scheur’ in het kader van ‘Pas Halverwege: 150 jaar Waterweg’. In deze expositie werden al deze kunstwerken tentoongesteld.
Het werk van 40 deelnemers aan het project ‘Schilderen aan het Scheur 2022′ kon u - samen met schetsen van leerlingen van het Revius Lyceum Maassluis - bewonderen in ons museum van 19 november t/m 5 maart 2023.
Roos Hobé - 'De Verscheurder'
Alle werken zijn 'en plein air' gemaakt, geïnspireerd door de Waterweg en het Scheur bij Maassluis. De schetsen van het Revius Lyceum Maassluis laten verschillende kunstdisciplines zien, zoals mode, zingen van zeemansliederen, poëzie/gedichten, interviews, tekenen, design vlaggen voor schepen, enz.
\\ 150 jaar Nieuwe Waterweg - Veranderingen in Maassluis
16-11-2022
De tentoonstelling \\ 150 jaar Nieuwe Waterweg - Veranderingen in Maassluis was te zien van 15 juli tot en met 13 november 2022.
Deze kleine tentoonstelling gaf een beeld van de veranderingen die het aanzicht van Maassluis, vanaf de Nieuwe Waterweg, heeft ondergaan vanaf halverwege de 19e eeuw. Zo is een flink deel van de haven eind 19e eeuw weggebaggerd om een bocht uit Het Scheur te verwijderen. Is er een watertoren met bassins gebouwd voor schoon drinkwater, verdwenen het Hoge en Lage Licht langs de oever, kwam er een Douanehuisje op het Schanshoofd en werden er vanwege het grootse uitzicht flats en woontorens langs de waterkant gebouwd.
Hoogtepunt is was de maquette van de hand van Bert Diepstraten, speciaal voor deze expositie vervaardigd. Het geeft de situatie weer van het Veerhoofd, met de veerboot naar Rozenburg, zoals die er rond 1874 moet hebben uitgezien.
\\ De poëzie van het dagelijks leven Jeanne Oosting (1989-1994)
De tentoonstelling van Museum Maassluis \\ De poëzie van het dagelijks leven liet u kennismaken met Jeanne’s fascinatie voor de alledaagse dingen. Al op jonge leeftijd legde ze op papier vast wat ze zag in haar dagelijks leven. Niet zozeer lieflijke afbeeldingen die je van een jong meisje uit een fortuinlijke familie zou verwachten, maar kriebelbeestjes, padden, insecten en (dode) dieren die ze tegenkwam in de tuinen van de landgoederen van familieleden waar ze regelmatig verbleef. Maar dat was niet het enige wat haar fascineerde. Ook de inrichting van huizen en alledaagse taferelen op straat, diverse uitzichten en mensen in hun dagelijkse hoedanigheid legde ze vast in haar schetsboekjes.
En zo vlijtig als ze op jonge leeftijd begon met het maken van tekeningen, zo vastberaden werkte ze haar hele leven lang door en leefde ze voor het maken van kunst, ondanks alle tegenslagen en verwachtingen van de familie. Door de jaren heen ziet u de ontwikkelingen in haar werk, maar blijven de alledaagse thema’s terugkomen. Waar ze ook naartoe reisde, van dicht bij huis, België, Frankrijk en Spanje, tot San Francisco en Moskou, overal maakte ze realistisch werk dat het alledaagse weergaf. Dat wat ze met eigen ogen had gezien. Ook de interieurs van diverse verblijfplaatsen heeft Jeanne door middel van verschillende technieken vastgelegd.
De diversiteit van haar werk is enorm en indrukwekkend. Jeanne werkte niet alleen met potlood maar ook met houtskool, krijt, viltstift, aquarel en olieverf. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte ze zich ook de technieken van grafiek machtig. Etsen, gravures, linosnedes, een eindeloze stroom aan prachtige werken kwam uit haar handen. Wat er maar voor handen was gebruikte ze, en toverde ze om tot prachtige kunstwerken.
In de overige deelnemende musea vond u weer andere facetten van Jeanne’s fascinerende werk en leven. Het was zeker de moeite waard om de diverse musea te bezoeken en u onder te dompelen in de wereld van Jeanne Bieruma Oosting. Kijk voor meer informatie over de diverse tentoonstellingen op
dezomervanjeanne.nl
Deze tentoonstelling was te zien van 16 april t/m 18 september 2022.
\\ VERHALENDE GEZICHTEN VAN MAASSLUIS
Zaterdag 13 november opende de tentoonstelling:
\\ VERHALENDE GEZICHTEN VAN MAASSLUIS
Indringende, rauwe, artistieke portretten van Sluizers en Maassluizers gemaakt door fotograaf Mischa Koorneef.
Verrassende, openhartige verhalen over hun stad zijn opgetekend door Jan Buijsse.
De karakteristieke koppen intrigeren, maken nieuwsgierig naar hun avonturen en belevenissen in Maassluis.
De interviews die Jan afnam hebben zeer diverse onderwerpen. Alle over Maassluis, ooit vissershaven en belangrijkste thuishaven voor de zeesleepvaart, maar de verhalen omvatten zo veel meer! Van onderzeeërs tot het Garrelsorgel, van VDL tot Discotheek Down-Town, ze vormen een dwarsdoorsnede van de recente geschiedenis van Maassluis.
De tentoonstelling \\ Verhalende Gezichten van Maassluis was van 13 november 2021 tot en met 27 maart 2022 te bezoeken in Museum Maassluis.
Tevens is er een prachtig boek onder de zelfde titel verschenen waarin alle portretten en verhalen zijn samengebracht.
Tot op heden te koop bij Museum Maassluis.
\\ Van kuiper tot kunstenaar
Deze tentoonstelling vertelt u meer over de Maassluise kunstenaar Arij de Groot, die aan het begin van de twintigste eeuw in Maassluis en omgeving naast zijn werk als kuiper bij de firma Haasnoot, bekendheid verkreeg door het schilderen op doek of paneel van veelal schepen op zee. Daarnaast was hij modelbouwer en restaurateur van scheepsmodellen.
Arij was gefascineerd door de scheepvaart, een onderwerp dat hij dan ook vaak vastlegde. Hij liet zich inspireren door de schepen die hij in en om Maassluis zag varen, maar keek ook goed naar het werk van grote meesters uit het verleden. Bijzonder veel geëxposeerde werken komen uit particuliere collecties, daarnaast heeft Museum Maassluis ook kunstwerken van Museum Vlaardingen, Historisch Museum Den Briel en het Nationaal Sleepvaartmuseum geleend. Het grootste schilderij in Maassluis, door Arij de Groot geschilderd op zeildoek, hing in het stadhuis maar is speciaal voor deze tentoonstelling nu te bewonderen in Museum Maassluis.
Komt u de tentoonstelling binnenkort bewonderen?
\\ I · m · perfekt
Jan Anoniem exposeerde zijn tentoonstelling De tentoonstelling Jan Anoniem – I · m · perfekt was ontstaan uit de wil om de rol van de non-verbale communicatie in de wereld van zintuigelijk gehandicapten bekend, erkend en bespreekbaar te maken. Veel van bovengenoemden zijn anoniem en blijven min of meer in hun eigen wereldje van hun beperking opgesloten. Daarom werkt de kunstenaar onder de pseudoniem Jan Anoniem. Want het gaat immers niet om de kunstenaar maar om de ervaring van zijn kunst. Door middel van de kunst wordt niet alleen zijn verhaal vertelt, maar probeert de kunstenaar ook om iedereen uit te dagen om nieuwe ervaringen en nieuwe waarnemingen met elkaar te delen. Bewustwording van de non-verbale communicatie is een van de belangrijkste doelen geworden van de tentoonstelling van Jan.
|
\\ Maassluis als nieuwe inspiratiebron
Adam Hoogendijk werd in de buurt van Maassluis geboren, namelijk in Rotterdam. Als kind keek hij de kunst af bij zijn vader, een talentvolle amateurschilder uit een groot artistiek gezin.
Pas op latere leeftijd kreeg Adam tijd om meer te gaan schilderen en ontwikkelde hij zich autodidactisch tot een veelzijdig aquarellist.
Zijn grootste inspiratie is de wonderlijke pracht en sfeer van de natuur. Na een tijd in Veenendaal te hebben gewoond, en een eigen galerie te hebben gehad in Scherpenzeel verhuist Adam in 2014 naar Maassluis, naar een woning aan de Nieuwe Waterweg.
Het unieke uitzicht, de schitterende luchten, het water en de bedrijvigheid van Maassluis inspireren hem tot een nieuwe reeks aquarellen. In pittige kleuren zet hij de stad en vooral haar waterleven in de verf.
Een selectie van de werken die hij vooral in en rondom Maassluis heeft gemaakt waren te zien in de tentoonstelling "Maassluis als nieuwe inspiratiebron".
De tentoonstelling was te zien van 11 januari tot en met 5 april 2020.
Als u naast de tentoonstelling in Maassluis ook in ander werk de ontwikkeling van Adam wilt volgen dan is een bezoekje aan zijn website misschien de moeite waard. Adam Hoogendijk hoopt zich in ieder geval nog vele jaren enthousiast schilderend in zijn omgeving te mogen verdiepen.
\\ Maassluis bezet, vrijheid beperkt
Impact van WOII op het dagelijks leven.
In het kader van 75 jaar bevrijding heeft Museum Maassluis een tentoonstelling gemaakt die een indruk geeft van de oorlogstijd.
Geprobeerd is weer te geven welke gebeurtenissen tijdens de WOII een grote impact hadden op de Maassluise samenleving.
Als je een Maassluizer vraagt naar de oorlog, zullen het bombardement van 18 maart 1943 en het fluitincident zeker niet ontbreken in het antwoord. Maar wat gebeurde er nou precies?
En welke gevolgen hadden deze en nog andere incidenten voor de stad? Dat kon u allemaal ontdekken in de tentoonstelling ‘Maassluis bezet, vrijheid beperkt’
Aan de hand van vele foto’s, officiele mededelingen van de gemeente, persoonlijke bezittingen, correspondentie, filmmateriaal en diverse attributen namen we u mee door de oorlogsjaren, en stipten we een aantal bijzondere en ingrijpende gebeurtenissen in Maassluis aan.
De WOS kwam bij ons op bezoek om voorafgaand aan de opening alvast een sfeerimpressie te geven van de tentoonstelling.
Dat bericht vindt u HIER
Helaas moest het museum een tijd gesloten blijven i.v.m. de Coronacrisis. Maar dat weerhield ons er niet van om jullie online alvast een kleine preview te laten zien.
Verzamelaar Daniël Lindeboom vertelt in een filmpje over de bevrijdingsrok van zijn oma.
In het filmpje hieronder ziet u Gertjan van de Velden, Hij vertelt over de bijzondere hoeveelheid bewaard gebleven correspondentie van Maria Zwijnenburg, Lerares uit Maassluis opgepakt tijdens de oorlog, en gevangen gezet in Kamp Schoorl voor een aantal maanden. Uiteraard te zien in de tentoonstelling \\ Maassluis bezet, vrijheid beperkt.
De tentoonstelling is vroegtijdig gestopt op 15 december 2020, de tentoonstelling zou te zien zijn tot 10 januari 2021. Maar wegens de lockdown van 15 december 2020 die duurt tot tenminste 19 januari 2021 is de tentoonstelling eerder gestopt.
\\ Hondsdagen - Dogsdays
Toen de herfst was ingetreden, verlangden we allen terug naar de zomer. Zodra u de tentoonstelling "Hondsdagen - Dogdays" in Museum Maassluis binnenstapte waande u zich weer even terug op vakantie.
In de schilderijen van Niels Smits van Burgst (Maassluis, 1970) zijn de dagen van permanente vrijetijd aangebroken. Met een zwierige verftoets schetst de schilder ons beelden van avonturen, geurend naar zomer en zomerse loomheid.
We kennen Smits van Burgst vooral om zijn verbeelding van zwelgpartijen met hangende jongeren in hotels en in huiskamers. In recenter werk is het lamp- en flitslicht vervangen door direct zonlicht. De schilder neemt ons mee naar buiten: de bergen in, naar een zwemmeer of camping. In de schilderijen voel je de spanning voor wat komen gaat maar de figuren lijken niet in staat zich los te maken uit hun huidige situatie. Elke activiteit wordt lamgeslagen door het zonlicht.
De tentoonstelling ‘Hondsdagen’ nodigde je uit om je mee te laten slepen in loomheid op een lange zomerdag. Tegelijkertijd was er ook in Galerie Ritsart een expositie te zien Niels’ zonnige schilderijen.
Niels Smits van Burgst, is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te ‘s-Gravenhage in 1993. Zijn schilderijen werden geëxposeerd in Amsterdam, Berlijn, Brussel en New York, vele andere steden in Europa en zijn opgenomen in diverse nationale en internationale collecties.
meer informatie: www.SvanB.nl
Ritsart Gallery, Maassluis: www.ritsart.com
Galerie de Twee Pauwen, Den Haag: www.detweepauwen.nl
World Art Games NL 2019
Museum Maassluis pakte het estafettestokje op in de World Art Games Nederland.
Museum Maassluis gaf Nederlandse en Caribische kunstenaars de gelegenheid om met de World Art Games Nederland te exposeren! Meer dan 20 deelnemende kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt speciaal voor deze tentoonstelling. Zij hebben hiervoor Maassluis als onderwerp genomen waardoor er diverse kunstwerken een maritiem onderwerp hebben of een relatie met water. Denk aan de sleepvaart, de haven, de sluizen, visserij en de zee! De werken zijn in veel verschillende kunstdisciplines vervaardigd, schilderen, beeldhouwen, fotografie , textiel kunst, glaskunst, papierkunst, literatuur, muziek en performance.
Drie dichters - Eugenie Herlaar, Samuel Dumfries en Andries de Haan – hebben een gedicht geschreven speciaal voor deze tentoonstelling. Het kan dan ook niet anders dat de titels van deze gedichten; “Land aan zee,” “Maassluis” en “Weka m’kono (Hand in Hand)” goed aansluiten bij het onderwerp van de tentoonstelling. Een aantal kunstenaars hebben zich laten inspireren door een van de gedichten en hierbij een kunstwerk gemaakt. De dichters werden door Museum Maassluis uitgenodigd om tijdens de opening van de tentoonstelling hun gedichten voor te dragen. Samuel Dumfries liet zich tijdens het voordragen begeleiden door djembé en dans.
Ook was er een speciaal project voor kinderen wereldwijd opgezet door World Art Games. Het Lentiz uit Maassluis deed hier aan mee, even als de Rotterdamse School Vereniging. Kinderen van over de hele wereld maakten tekeningen binnen het thema “Reis”, en deze tekeningen reizen dan ook van land naar land om tentoongesteld te worden. Het doel van dit project was om kinderen kennis te laten maken met kunst, en tolerantie en acceptatie te krijgen voor de diversiteit en verschillen binnen culturen.
Alles bij elkaar was het een fantastische mogelijkheid om een start te maken met het verder professionaliseren van de World Art Games Nederland (WAG NL).
Deze bijzondere tentoonstelling was te zien in Museum Maassluis van 13 juli tot en met 13 oktober 2019
Tijdens de opening waren er diverse performances en voordrachten van gedichten. Als u nu baalt dat u dat gemist heeft, wees dan niet getreurd! Gelukkig hebben we het gefilmd, en kunt u dit hier nog eens op uw gemakje bekijken!
Klik op onderstaande afbeelding om bij het filmpje te komen, veel kijkplezier!
\\ Sien, Vos en het Vrouwenhuis
Naar aanleiding van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland en de eerste stemgerechtigde vrouwen in Maassluis blikt Museum Maassluis terug op de Tweede feministische Golf, de periode dat vrouwenemancipatie een hot item was in Maassluis. Wellicht heeft u er wel eens van gehoord, van Sien, Vos en het Vrouwenhuis?
Begin maart 1978 zetten twee dames die werkzaam waren in het jongerencentrum De Toverbal een advertentie in de plaatselijke kranten. Een oproep om een vrouwencafé op te richten, om de emancipatie te bevorderen en vrouwen een eigen plek te geven. Zodat ze elkaar konden ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen in een veilige omgeving. Tien vrouwen kwamen voor het eerst bij elkaar in het theehuis van de Toverbal aan de Lange Boonestraat 33. Er werd afgesproken iedere maandag vanaf 20.00 uur een vrouwencafé met vrije inloop te houden. Na 3 avonden bleek het door de goede opkomst al succesvol te zijn. Er kwamen vrouwen van verschillende leeftijd, achtergrond en belangstelling. Toch bleef de locatie lastig. De Toverbal stond bekend om het gebruik van drugs (iets waarmee de vrouwen zich niet mee wilden associëren) en bood niet altijd plek voor een echt vrouwenhuis. Sien is daardoor een meerdere malen verhuisd voordat zij op de Noordvliet een eigen onderkomen kon vinden om een echt Vrouwenhuis op te richten.
Sien startte daar een bibliotheek op het gebied van emancipatie, feministische ideeën en gezondheid voor vrouwen. Er werden diverse praatgroepen opgezet waar vrouwen vrijuit en met onderlinge geheimhouding zich konden uiten. Ook was er een telefonische informatiedienst over belangrijke informatie voor vrouwen. Daarnaast werden er veel activiteiten en cursussen georganiseerd voor en door vrouwen.
In de tentoonstelling Sien, Vos en het Vrouwenhuis lieten we u zien wat er na die eerste bijeenkomsten allemaal voor ontwikkelingen waren. Aan de hand van diverse foto's, boeken en een mooie film die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is, met interviews van actieve dames die destijds aangesloten waren bij Sien vertelden we wat er allemaal gebeurde op het gebied van vrouwenemancipatie in Maassluis.
Op diverse zaterdagmiddagen waren er vrouwen in het museum aanwezig zijn die destijds actief waren in het Vrouwenhuis. U kon hen dan van alles vragen en zij vertelden u meer over die tijd!
De tentoonstelling was te bezichtigen van 11 mei tot en met 4 augustus 2019
\\ Grenzeloos en tijdloos
Maassluise kunstenaars toen en nu
Museum Maassluis, in een ver verleden de Maassluische Oudheidkamer, heeft al sinds 1937 contact met Maassluise kunstenaars. Het museum kreeg toen als geschenk een schilderij van Corstiaan Willem Smith met daarop de logger MA69.
In 1947 exposeerden de Maassluise kunstenaars Henk Fortuin en Jan Ouwenbroek gezamenlijk met Maaslander Dirk Huisman in de gymnastiekzaal van de Minister de Visserschool aan de Fenacoliuslaan.
Zij leerden elkaar kennen door de teken- en schilderlessen van Johann Oberreiter op de Gemeentelijke Nijverheids Avondschool te Maassluis.
Deze expositie was zo’n succes dat in september van 1948 er een nieuwe expositie volgde met meer kunstenaars waaronder hun docent Johann Oberreiter.
De eerste grote expositie van werk van Maassluizers in het toenmalige Gemeentemuseum was in 1970. Gerrit Fillekes en Jan Ouwenbroek beten de spits af.
Vanaf die tijd kwamen er met enige regelmaat groepsexposities en solotentoonstellingen van Maassluise kunstenaars in het Maassluise museum.
Als je de archieven van Museum Maassluis induikt kom je van alles tegen over samenwerkende Maassluise kunstenaars.
Het begint met een foldertje uit 1948. Dan volgen affiches en uitnodiging van exposities.
Maar ook foto’s van openingen en portretfoto’s van diverse kunstenaars.
De laatste twintig jaar zijn er regelmatig groepsexposities georganiseerd in het kader van de Kunst- en Atelierroute (KAR).
Destijds ontstond er een steeds grotere behoefte om als groep kunstenaars op te trekken. Daarbij kwam dat de kunstenaars vonden dat ze zichtbaarder zouden moeten zijn.
Om dit te bewerkstelligen organiseerden ze in 1998 een eerste experimentele Atelierroute, gekoppeld aan een expositie.
Een jaar later – op 4 en 5 september 1999 – was er de eerste Kunst- en Atelierroute.
Inmiddels is de eerste Kunst- en Atelierroute 20 jaar geleden en vieren de Maassluise Kunstenaars een jubileum. Tijd om hier bij stil te staan!
Deze tentoonstelling geeft inzicht in wat er sinds de eerste samenwerkingen in 1948 tot nu allemaal gebeurd is, uiteraard geïllustreerd met diverse werken van (oud-)leden van de Maassluise Kunstenaars.
Deze tentoonstelling; ‘Grenzeloos en Tijdloos, Maassluise Kunstenaars van toen en nu’ is gekoppeld aan de Kunstroute Maassluis 2019 met als thema ‘Grenzeloos’. Werken van een heel groot aantal kunstenaars maken hiervan een zeer gevarieerde expositie, die tot 30 juni 2019 is te aanschouwen.
Foto door Mick Otten
Geertrui van de Craats // Verbintenissen
Geertrui van de Craats (1958) is beeldend kunstenaar en filmmaker en woont en
werkt in Maassluis. Ze werkt vaak projectmatig en maakt daarbij gebruik van diverse
media, zowel in het twee- als driedimensionale werk: video, audio, computergestuurd,
interactief. Haar werk is divers in thematiek en materiaalgebruik en heeft daardoor
geen eenduidige uitstraling. Het vindt zijn oorsprong in de performance, later in een
combinatie van performance, video en installatie. De afgelopen drie jaar heeft ze
vooral veel getekend. Het werk van Geertrui gaat over het mens-zijn en identiteit,
de zoektocht van de mens naar zichzelf, die hij vormgeeft door het aangaan van
steeds weer andere verbintenissen.
Ter ere van haar 60e verjaardag presenteerde Geertrui van de Craats in Museum Maassluis een overzicht
van haar werk als kunstenaar middels de tentoonstelling: Verbintenissen
Deze tentoonstelling was zien van 10 november 2018 tot en met 31 maart 2019.
Bij deze tentoonstelling is ook een boekje uitgegeven.
Oud-conservator hedendaagse kunst bij het Gorcums Museum, Piet Augustijn heeft de tekst geschreven voor het boekje.
De samenstelling van het boekje is in overleg met de kunstenaar tot stand gekomen en vormgegeven en uitgegeven door Museum Maassluis.
Het boekje geeft een overzicht van haar werk als beeldend kunstenaar en filmmaker, en
geeft u een inzage in de diversiteit van haar werk, en in de creatieve denkprocessen die
voorafgaan aan de diverse kunstprojecten die Geertrui heeft gemaakt.
Het boekje is te koop bij Museum Maassluis voor €4,-
Luuk Scholten
De kleurenhoutsneden van Luuk Scholten kunt u herkennen aan de krachtige lijnen en het gebruik van felle en vrolijke kleuren. Daarnaast werkt hij graag in thema’s die voorkomen in zijn directe omgeving en hem inspireren zoals bijvoorbeeld de groene sfeer van de natuur, dieren, mensen en het Hollands landschap. Ook werd hij geïnspireerd door werk van andere kunstenaars, onder andere door Vincent van Goghs kleurgebruik. Luuk Scholten heeft zich gespecialiseerd in de hoogdruktechnieken; de linosnede, houtsnede en kleurenhoutsnede. Een ingewikkelde en tijdrovende techniek die steeds minder beoefend wordt, maar door een aantal gedreven kunstenaars nog steeds wordt gebruikt om prachtige kunstwerken te maken.
Een bijzondere selectie van zijn kunstwerken wordt geëxposeerd in het De Vrieskabinet.
De tentoonstelling is te zien van 30 juni tot en met 7 oktober 2018.
100 jaar Kunst na Arbeid!
Op 29 juni 1918 werd de muziekvereniging Kunst na Arbeid opgericht in Maassluis. in 2018 was dat alweer 100 jaar geleden.
Ter ere van dit jubileum was er in Museum Maassluis in samenwerking met Kunst na Arbeid een expositie tot stand gekomen.
U werd in de expositie meegenomen door de jaren heen, langs bijzondere momenten in de geschiedenis van muziekvereniging.
Zo zag u bijvoorbeeld welke bijzondere concerten en optredens zij gaven en er waren foto’s om te illustreren hoe dat er in die tijd uitzag.
Ook werd deed men regelmatig mee aan concoursen waarbij er een aardige collectie aan prijzen in de wacht werd gesleept.
De tentoonstelling 100 jaar Kunst na Arbeid! was te zien van 21 april tot en met 24 juni 2018
Huidige exposities
\\ VLOEIBARE KLEUR, GESTOLDE BEWEGING
In de expositie vindt u werken van diverse glaskunstenaars. Al deze kunstenaars bewerken het glas op andere manieren. De technieken die hierachter verscholen gaan vormt de rode draad van de tentoonstelling. Zo leert u meer over glasfuzing, glasapplicatie, glasschilderen en gekleurd glas. Ook ziet u hoe kunstenaars het voor elkaar krijgen om met gerecycled glas de meest uiteenlopende kunstwerken te maken.
Kortom: we nodigen iedereen uit om de wonderen van glas te verkennen en om de technieken waarmee je het kunt transformeren tot kunstwerken te ontdekken. Zo heffen we samen het glas op glas!
Te zien tot en met 31 december 2024
\\ VAN ALLE MARKTEN THUIS
Bewonder de prachtige stadgezichten, landschappen en stillevens van de Maassluise kunstenaar Gerrit Fillekes ( vishandelaar en kunstenaar (1892-1988).
Te zien tot en met 12 januari 2025
Expositie kunst- en huisschilder Corstiaan Willem Smith
De Maassluise schilder Corstiaan Willem Smith was zijn leven lang actief als huisschilder maar ook als een bekwaam kunstschilder. Hij heeft een omvangrijk oeuvre geproduceerd.
De onderwerpen die hij schilderde waren dikwijls stads- en riviergezichten van Maassluis. Ook zeegezichten en meerder stillevens van Hollandse landschappen werden door hem op het doek vastgelegd. Als kunstschilder was hij autodidact, maar zijn eigen ambitie, aanleg en creativiteit maakten het hem mogelijk zich verder als kunstschilder te ontwikkelen.
De schilderstijl van Smith is er een die overeenkomsten toont met de Haagse School, die zich deels kenmerkt door zijn sobere stijl en gebruik van grijstinten bij landschappen en zeegezichten. Dit verklaart wellicht ook zijn regelmatige bezoeken aan het atelier van H.W. Mesdag in Den Haag, een van de bekendste schilders uit deze kunststroming met wie hij een goede band had. Zowel zijn onderwerpen als penseel- en kleurgebruik duidt op zijn voorkeur voor deze stijl.
De expositie was te bezoeken 9 september van t/m 30 december 2017.
3 + 4 een mythologische verkenning
De minitentoonstelling met zeefdrukken van Jack Moerman vond plaats van 3 februari t/m 15 april 2018.
Jack Moerman (1960, Maassluis) heeft zich autonoom ontwikkeld op het gebied van de beeldende kunst. Behept met een opvallend tekentalent verschijnen er al vroeg stripverhalen van zijn hand in het schoolkrantje van de lagere school. Na de middelbare school gaat hij op zoek naar een eigen stijl waarmee hij zich duidelijk kan onderscheiden. De zeven panelen van het Mythologisch Drieluik en Vierluik vormen een stapsgewijze opzet langs intuïtieve weg een beeldtaal te ontwikkelen waarmee de verborgen binnenkant van het leven herleid kan worden tot eenvoudige pictografische elementen. Deze werken zullen worden geëxposeerd. Eenmaal uitgerust met deze componenten beschikt de kunstenaar over het ruwe materiaal om zijn eigen mythologisch systeem op te zetten. De zeven gestalten van het drieluik en vierluik zijn de eerste resultaten van dit voortgaande experiment. Enkelvoudige vormen die balanceren tussen mystieke diagrammen en figuratieve constellaties.