Heropening museum

Vernieuwd Museum Maassluis:
actief knooppunt van kunst en historie

strik

Met lovende woorden en een prachtig geschenk namens de gemeente Maassluis, een ets van beeldend kunstenaar Olivier Beijn, onderstreepte burgemeester Koos Karssen zijn blijdschap over de heropening van Museum Maassluis zaterdag 24 mei jl. Karssen verhulde niet dat hij zich in het recente verleden serieus zorgen maakte over de toekomst van het museum, dat door bezuinigingen dreigde te worden gesloten. Door het aantreden van de stichting Museum Maassluis, een particulier initiatief, die de grootscheepse verbouwing en vernieuwing in gang zette en die aanzienlijke financiële steun kreeg van de Stichting Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o. maar ook van de gemeente plus een aantal sponsors kon het museum aan de Zuiddijk een stevige doorstart maken. Het museum (moderne figuratieve kunst) is bovendien verrijkt met een fraai ingerichte afdeling die de blik richt op de historie van Maassluis.

Het museum moest een cadeau voor de Maassluise bevolking worden en was op de openingsdag dan ook feestelijk ingepakt met rood lint en een strik in xxl-formaat. Directeur van het Fonds John Massaar en de wethouder cultuur David van der Houwen knipten eensgezind de strik door waarna de genodigden het museum binnenstapten. De belangstelling was zo groot dat een deel van hen het officiële gedeelte vanuit de tuin van het museum moest volgen.

Voorzitter van de stichting Museum Maassluis Hans Ploeg deelde vervolgens bloemen, complimenten en kleine gravures uit aan Koos Karssen en John Massaar maar roemde vooral ook de vele vrijwilligers en de twee vaste medewerkers, Friedie Kloen en Pieter van Houten, voor hun bijzondere inzet en de waslijst aan werkzaamheden die zij het afgelopen half jaar verrichten. Het Museum Maassluis telt zo’n 50 vrijwilligers zonder wie het onderkomen van kunst en lokale historie niet zou kunnen voortbestaan.

Vriendenbeker

Ook John Massaar benadrukte onder de indruk te zijn van het vernieuwde museum en het feit dat zoveel mensen zich belangeloos dagelijks inzetten voor deze culturele voorziening in Maassluis. Hij noemde het museum een actief knooppunt van historie en kunst dat zal bijdragen aan een vitale binnenstad voor Maassluis. David van der Houwen zei ronduit trots te zijn op dit museum en :” Een museum komt tot leven als er mensen komen, liefst zo veel mogelijk. Anders wordt het een museum in een museum.” De nieuwe voorzitter Henk van Ketel van de Vrienden van het museum tenslotte schonk Hans Ploeg symbolisch een Vriendenbeker met het logo van de Vrienden er op voor de collectie Maassluis. Alle vrijwilligers krijgen deze beker als schouderklopje voor hun werkzaamheden.

Nog dezelfde dag tijdens het tweedaagse Open Huis kwamen er ruim 300 belangstellenden rondkijken in Museum Maassluis. De Dijkzaal, waar de lokale historie wordt verteld en vertoond bleek een enorme trekpleister maar ook de documentaire van Bas Booister De Strijd om de onafhankelijkheid (Maassluis bestaat dit jaar 400 jaar) , Pareltjes van Lies Kap (verzameling Maassluise voorwerpen) en niet te vergeten de fraaie kunstwerken die gemaakt zijn op basis van de documentaire van Bas Booster.

En natuurlijk waren hapjes en drankjes en muziek ( van de formatie Muzz van Dick Tulp en gitarist Peter van Deerse) en een fotofilm van de verbouwing en de inrichting die het vele werk van het afgelopen jaar laat zien. Het was kortom een prachtig openingsfeest dat een nieuw tijdperk van het 80jarige museum inluidt.