Ditjes Datjes
\\ MUSEUM UPDATE
Museum Maassluis heeft een vernieuwde digitale nieuwsbrief genaamd \\ MUSEUM UPDATE!
De nieuwsbrief is in een nieuw kleurrijk jasje gestoken en staat vol met het laatste nieuws uit het museum.
2020 was een bewogen jaar, waar opening en sluiting elkaar razendsnel opvolgde. Tijd dus om vrijwilligers, Vrienden en geïnteresseerden digitaal op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in het museum, de nieuwste tentoonstellingen aan te prijzen en meer achtergrondinformatie te geven over kunstenaars, kunstwerken of het werk wat de vrijwilligers verzetten.
Bent u ook nieuwsgierig?
Inschrijven kan altijd!
Klik hier om u in te schrijven
Alvast de eerste editie lezen?
klik dan op het onderstaande document!
\\ MUSEUM UPDATE 1
Museum Maassluis brengt boekje over Maassluise kunstenaars uit.
Bijbehorend bij de tentoonstelling “Grenzeloos en Tijdloos, Maassluise kunstenaars van toen en nu”
heeft Museum Maassluis in samenwerking met de Stichting Maassluise Kunstenaars (SMK) een boekje uitgebracht. Hierin wordt beschreven hoe de eerste samenwerkingen tussen kunstenaars in Maassluis zijn ontstaan in 1947 en hoe dit uiteindelijk is uitgegroeid tot een actieve stichting, die onder andere jaarlijks de Kunstroute door Maassluis organiseert. In het boekje staan profielen van een aantal Maassluise kunstenaars die in de afgelopen decennia in het museum hebben geëxposeerd. Tevens geeft het een overzicht van de huidige deelnemers van de SMK.
Afgelopen zondag werden de eerste exemplaren overhandigd aan de schrijvers van het boekje, David van der Houwen (voorzitter Stichting Maassluise Kunstenaars) en Lelia van der Tak, en aan personen die een inhoudelijke bijdrage hebben geleverd. Dit gebeurde tijdens een gezellige en drukbezochte “kunstenaarsborrel” waarbij huidige deelnemers, maar ook oud-deelnemers van de SMK aanwezig waren, evenals Vrienden en vrijwilligers van Museum Maassluis.
Museum Maassluis bedankt de diverse sponsors die het uitgeven van het boekje mogelijk hebben gemaakt: de Govert van Wijn Stichting, Rotary Maassluis en (deelnemers van) Stichting Kunstenaars Maassluis.
Het boekje is bij Museum Maassluis te koop voor €5,-
De expositie ‘Grenzeloos & Tijdloos ’is te bekijken van dinsdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur tot en met 30 juni 2019.
Foto:
Hans Eijsackers, secretaris van het museumbestuur (links), overhandigt het eerste boekje aan schilder Jan Ouwenbroek.
Hij was al betrokken bij de eerste expositie in 1947 en is nog steeds actief deelnemer in de Stichting Maassluise Kunstenaars.

Afscheid Friedie Kloen
Het was opnieuw een full house in Museum Maassluis. Nu echter niet voor de opening van een expositie maar om afscheid te nemen van Friedie Kloen na een dienstverband van vijftien jaar.
Eerste spreker was wethouder Keizer; burgemeester Haan moest wegens ziekte verstek laten gaan. Namens het gemeentebestuur mocht de heer Keizer Friedie de Erespeld van de gemeente opspelden, waarmee zij officieel Ereburger van de stad Maassluis is geworden. Hij bedankte haar voor haar belangrijke culturele bijdrage in kunst en educatie.
Een lange reeks sprekers nam de gelegenheid om eens goed uit de doeken te doen wat Friedie zoal had betekend. Pieter van Houten, collega en conservator, leidde ze in. Hij memoreerde bovendien zijn goede relatie met Friedie en het feit dat hij haar destijds had aangenomen.
Hans Eijsackers, secretaris van het museumbestuur, deed het woord namens Hans Ploeg, voorzitter. De laatste had vanuit Bali een boodschap gestuurd om Friedie te bedanken voor haar belangrijke werk bij het functioneren van het museum.
Wim Maagdenburg was Friedies ‘baas’ op het gemeentehuis. Ook hij had vele lovende woorden voor Friedie, onder andere voor de door haar geleide projecten waaronder het beschilderen van bolders door schoolkinderen.
Als collega in de kunst en educatie sprak Bikkel Artist Friedie toe. Herinneringen aan gezamenlijke activiteiten in kunst en onderwijs, zoeken naar creatieve bronnen passeerden de revue.
Jack Moerman, vrijwilliger in het museum, overhandigde Friedie een door hem vervaardigd kunstwerk. Bert Diepstraten, ook vrijwilliger, had een houten bolder vervaardigd ter herinnering aan het succesvolle project.
De groep vrijwilligers, waarmee Friedie veel heeft samengewerkt bij het inrichten van exposities schonk haar een paar oorbellen. Maar ze hadden ook een gedicht gemaakt waarvan ze, elkaar afwisselend, een stukje declameerden. Het was ‘uit het leven gegrepen’.
Filmopnames in museum
Op 2 september 2016 werden er filmopnames gemaakt ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van de Museumkaart. Om dit te vieren werden er 30 museums uitgezocht waar er filmpjes werden gemaakt. In ieder filmpje stond een vrijwilliger centraal. Voor het Museum Maassluis was Henk v/d Sluis die tijdens een rondleiding met een aantal kinderen honderduit vertelde over ons museum en Maassluis.
Maassluise historie en beeldende kunst samen verder in Museum Maassluis
Maassluis- Met het ondertekenen van het huurcontract tussen het Museum Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis (HVM) bezegelden de voorzitters van beide organisaties, Hans Ploeg en Kees Tempelaars, het gezamenlijk verdergaan onder een en het zelfde dak: dat van Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16. De HVM verhuisde onlangs van de Ankerstraat naar het Museum en is daar inmiddels helemaal thuis. Vanuit een kantoorruimte op de eerste verdieping organiseren bestuur en vrijwilligers van de HVM hun activiteiten. Verder maakt de HVM incidenteel gebruik van andere ruimten van het museum zoals b.v. bij de verkoop van de nieuwste eigen uitgave “Atlas van Maassluis”, die vanaf 20 september verkrijgbaar is en die in het weekend van 20/21 en 27/28 september tussen 14.00 en 17.00 uur in het Museum aan de Zuiddijk kan worden opgehaald of aangeschaft.
Het Museum Maassluis wordt beheerd door de stichting Museum Maassluis. De stichting stelt zich ten doel om de historische verzameling en de kunstverzameling van de stad Maassluis, beide ondergebracht in het Museum Maassluis, te beheren, te behouden, selectief uit te breiden en voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten. Met de HVM als nieuwe buur denken de beide organisaties hun krachten te kunnen bundelen en hun beider doelen beter te kunnen realiseren. Wie contact wil zoeken met de HVM moet dit doen via de websitewww.histvermaassluis.nl De expositiezalen in het Museum vormen een afspiegeling van de samenwerking: in de Dijkzaal bevindt zich de historische collectie en geschiedenis van 400 jaar Maassluis en benedendijks krijgt de beeldende kunst middels wisselende tentoonstellingen volop aandacht.
Foto: De voorzitter van de HVM Kees Tempelaars (links) en de voorzitter van Museum Maassluis Hans Ploeg ondertekenen het onderhuurcontract.